Designline home Van den Hoven

PMMA kunststof

Op zoek naar een uitermate heldere, lichtdoorlatende kunststof? Dan is PMMA kunststof een goede keuze. PMMA staat voor polymethylmethacrylaat maar is beter bekend als gewoonweg acrylaat of plexiglas. Deze lichtgewicht kunststof is relatief eenvoudig te bewerken en door toevoeging van verschillende additieven aan te passen aan uiteenlopende omstandigheden.

pmma kunststof machine vandenhoven

EIGENSCHAPPEN VAN PMMA KUNSTSTOF

PMMA heeft een aantal standaard eigenschappen die de basis vormen van dit veelzijdige materiaal.

Extreem lichtdoorlatend

PMMA kunststof is allereerst met ruim 90% lichtdoorlatendheid extreem helder. Helderder zelfs dan glas. Het wordt dan ook vaak als alternatief voor glas gebruikt.

Sterk

Nu we de logische vergelijking met glas maken, doen we dit ook op het vlak van stevigheid. PMMA kunststof is tientallen malen sterker dan glas en versplinterd niet bij schade. Het wordt om die reden ook vaak als alternatief voor glas gebruikt in toepassingen als bijvoorbeeld dakbedekking.

Licht van gewicht

Hoewel PMMA kunststof qua uiterlijk en lichtdoorlatende eigenschappen vergelijkbaar is met glas en qua stevigheid zijn tegenhanger ver voorbij streeft, is dit materiaal toch de helft lichter van gewicht. Weer een eigenschap in het voordeel van PMMA dus.

Lange levensduur

PMMA kunststof is zeer goed bestand tegen weersinvloeden zoals temperatuurschommeling, vocht en Uv-straling. Het kunststof blijft onder deze omstandigheden zijn vorm en helderheid behouden en vergeelt, anders dan sommige kunststoffen, niet. PMMA kunststof heeft dan ook een bijzonder lange levensduur.

NADEEL VAN PMMA KUNSTSTOF

Een nadeel van PMMA kunststof in vergelijking met glas en vergelijkbare lichtdoorlatende kunststof materialen is dat PMMA kunststof normaal ontvlambaar is, aangeduid met brandveiligheidsklasse B2. Andere lichtdoorlatende kunststoffen zoals polyester en polycarbonaat hebben in dat opzicht betere eigenschappen. Deze kunststoffen zijn moeilijk ontvlambaar, klasse B1. Daarnaast zijn ze ook meer slagvast waardoor ze vaak de voorkeur boven PMMA kunststof krijgen in situaties waarin veiligheid een belangrijke rol speelt.

TOEPASSING

Vanwege de extreme lichtdoorlatendheid, de sterkte, het geringe gewicht en de lange levensduur wordt PMMA kunststof veelvuldig gebruikt als constructief materiaal zoals wanden, ramen en dakbedekking. Daarnaast wordt PMMA kunststof vaak ingezet als reclamemateriaal zoals voor displays, vitrines en lichtbakken.

PMMA KUNSTSTOF ONDERDELEN

Heeft u onderdelen van PMMA kunststof nodig? Van den Hove maakt ze voor u op maat. Dankzij onze geavanceerde apparatuur kunnen we uw ontwerp tot in detail fabriceren. Heeft u nog geen eigen technisch ontwerp, dan maken wij dit graag voor u op.

pmma kunststof kwaliteit vandenhoven

PMMA KUNSTSTOF HALFFABRICATEN

U kunt PMMA kunststof bij Van den Hoven ook als halffabricaat verkrijgen. Het materiaal is zeer goed te bewerken in uw eigen productieproces. U kunt het eenvoudig (warm) buigen, boren, zagen en lijmen. PMMA kunststof is verkrijgbaar in de vormen: platen, staven en buizen. We kunnen het kunststof in standaard maten aanleveren of maatwerk voor u verzorgen.

PMMA KUNSTSTOF DE MEEST IDEALE KUNSTSTOF VOOR UW TOEPASSING?

Is PMMA kunststof de meest ideale kunststof voor uw toepassing? Bij Van den Hove geven we hier graag antwoord op. PMMA kunststof kan dé kunststof zijn waarmee u de beste lichtdoorlatendheid scoort, maar het materiaal kan het door een minder hoge slagvastheid en lagere brandveiligheid afleggen tegenover zijn broertje polycarbonaat (PC). We adviseren u graag over welke kunststof voor u de beste combinatie van eigenschappen heeft. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Neem contact op