Designline home Van den Hoven

HMPE kunststof

Wanneer u een kunststof nodig hebt dat tegen een serieus stootje kan, denkt u wellicht al snel aan polyethyleen. Deze kunststof is sterk, slijtvast en weerstaat hoge druk. Maar er is altijd baas boven baas. HMPE kunststof (High Molecular Weight Polyethyleen) overtreft deze eigenschappen. Het verschil met ‘gewoon’ polyethyleen is dat er meer moleculen per volume aanwezig zijn in HMPE kunststof. Hoe meer moleculen er in een volume op elkaar gepakt zitten, des te sterker en zwaarder het materiaal is. En sterk, dat is HMPE kunststof zeker.

hmpe kunststof werknemer vandenhoven

HMPE 500 VERSUS UHMPE 1000

HMPE kunststof wordt aangeduid met getallen. Zo is de aanduiding HMPE 500 de meest gangbare voor HMPE kunststof, maar bestaat er ook een HMPE 1000 (en hoger), ook wel UHMPE (UH staat voor Ultrahoog) genoemd. De getallen verwijzen naar het verschil in dichtheid. Hoe hoger het getal, hoe meer moleculen er per volume. Onderling verschillende de HMPE kunststoffen in elasticiteit, temperatuurgrens, gewicht en slijtvastheid.

EIGENSCHAPPEN HMPE KUNSTSTOF (HMPE 500)

Super slijtvast

HMPE kunststof heeft een hoge moleculaire dichtheid en dat maakt deze kunststof heel hard en super slijtvast. Het is een waardevolle eigenschap voor omgevingen waar veel materiaal overheen schuurt zoals bij op- en overslag.

Lage wrijvingscoëfficiënt

HMPE kunststof is dankzij zijn lage wrijvingscoëfficiënt bovendien bijzonder geschikt voor toepassing in situaties waar geleiding een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld als bewegend machineonderdeel of bekleding van glijplaten of silo’s.

Hoge slagvastheid

HMPE kunststof heeft in omgevingen met een lage temperatuur een hoge slagvastheid. Het materiaal is sterk, maar niet bijzonder stijf, zelfs prima buigbaar. Het zal niet breken en bij hard contact ook geen splinters of stukjes verliezen.

Geringe hechting

De oppervlaktespanning van HMPE kunststof is bijzonder laag. Hierdoor blijven er aan het kunststof niet of nauwelijks andere materialen, vuil of bacteriën kleven. Door de hoge vochtafstotendheid heeft HMPE kunststof ook goede elektrische eigenschappen.

Geur- en smaakloos

HMPE kunststof geeft geen geur of smaak af.

HMPE KUNSTSTOF IDEAAL VOOR VOEDINGSINDUSTRIE

Vanwege die laatste drie eigenschappen is HMPE kunststof ideaal voor toepassing in de voedingsindustrie. HMPE heeft uitstekende kwaliteiten voor een hygiënische omgeving en is bovendien zeer goed bestand tegen chemicaliën.

NADELEN?

Anders dan bijvoorbeeld PTFE kunststof is HMPE kunststof niet geschikt voor gebruik in situaties met zeer hoge temperaturen. Ook is HMPE niet goed bestand tegen Uv-straling. Gebruik in de buitenlucht is dan ook niet ideaal.

hmpe kunststof pvc lips vandenhoven

HMPE KUNSTSTOF HALFFABRICATEN

Van den Hoven Kunststoftechniek levert onder meer halffabricaten van HMPE kunststof. Afhankelijk van de toepassing waarvoor u het halffabricaat wilt gebruiken, bewerken wij het HMPE kunststof zodat u het optimaal kunt inzetten. Er zijn standaard HMPE kunststof platen, maar er is ook maatwerk mogelijk.

HMPE KUNSTSTOF ONDERDELEN

Wilt u technische onderdelen laten maken van HMPE kunststof? Van den Hoven Kunststoftechniek verzorgt het graag voor u. We zijn dé specialist in het vervaardigen van kunststof materialen. Op basis van uw technische tekening maken we met onze robotmachine een zeer nauwkeurig demonstratiemodel. Heeft u nog geen technische tekening van uw benodigde onderdeel, dan zorgen onze technisch specialisten hier graag voor.

HMPE KUNSTSTOF VOOR UW TOEPASSING

Is HMPE kunststof de ideale kunststof voor uw toepassing? Van den Hoven adviseert u er graag over. We hebben decennia aan kennis en ervaring in huis. Neem contact met ons op. Onze ervaren medewerkers denken actief met u mee over de benodigde eigenschappen en adviseren u graag over het beste kunststof materiaal voor uw situatie.

Neem contact op